Emirhan
New member
VİOP Komisyonu Nasıl Hesaplanır? – Kâr mı Ettim, Komisyona mı Çalıştım?
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün sizlerle borsanın o mistik ama bir o kadar da mizah dolu köşesine dalıyoruz: VİOP komisyonları!
Evet evet, yanlış duymadınız. Kimine göre “küçük bir kesinti”, kimine göreyse “yatırımcıların gizli düşmanı”!
Ama gelin itiraf edelim: Hepimiz o tabloya bakarken bir kere bile “Ya ben kazandım mı, yoksa komisyonla mı battım?” diye içimizden geçirdik.
Bu yazıda biraz kahkaha, biraz hesap, biraz da “insanlık hali” var. Çünkü VİOP komisyonu sadece matematikle değil, duygularla da hesaplanır.
---
1. VİOP Nedir, Ne Değildir? – Kısaca, Geleceğin Parasıyla Dertleşmek
Önce bir hatırlatma: VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası), aslında geleceği alıp satma sanatı.
Bugün elinde olmayan bir şeyi yarın satmayı vaat ediyorsun.
Yani VİOP, “şimdiden gelecek hakkında karar verip sonra pişman olma platformu” gibi.
Ama işte o işlemlerin gizli bir kahramanı vardır: Komisyon!
Sen alırsın, satarsın, “Oh be kârdayım!” dersin…
Sonra sistem bir bakar:
> “Ohoo, bir dakika dostum! Komisyonu ödedin mi?”
İşte o an, erkek yatırımcılar stratejik hesap makinelerini açar, kadın yatırımcılar ise “Bu kadar uğraştık, bari bir kahve ısmarlayayım kendime,” der.
---
2. Komisyonun Anatomisi – Küçük Görünür, Büyük Isırır
Şimdi gelin işin matematik kısmına bakalım (merak etmeyin, mizah oranı sabit kalacak).
VİOP komisyonu genelde şu formülle hesaplanır:
Komisyon = İşlem Tutarı × Komisyon Oranı × 2
Evet, ×2 çünkü işlem çift yönlüdür: Alırken de ödersin, satarken de!
Bu, “Hem gidiş biletine hem dönüş biletine para alıyoruz,” demenin finansal versiyonu.
Örneğin;
100.000 TL’lik bir işlem yaptınız ve komisyon oranınız %0.005 olsun.
Komisyon = 100.000 × 0.00005 × 2 = 10 TL
“Eee ne var bunda?” diyebilirsiniz.
Ama o 10 TL’yi her işlemde verdiğinizi, günde 20 işlem yaptığınızı, haftada 5 gün işlem açtığınızı düşünün.
Sonra bir bakmışsınız, ay sonunda “kâr değil, komisyon rekoru” kırmışsınız!
---
3. Erkek Mantığıyla Komisyon Hesaplamak – Excel’de Aşk Başkadır
Forumdaki erkek yatırımcıları bilirsiniz, değil mi?
Her şeyin formülü vardır. Her tablo mükemmel düzenlenmiştir.
Ali mesela…
Bir keresinde VİOP komisyonlarını hesaplamak için öyle bir Excel hazırlamış ki NASA görse “Bu veriyi uzaya gönderelim” der.
Formüller, makrolar, pivot tablolar...
Ama Ali’nin fark etmediği bir şey vardı:
Yanlış hücreye dolar kuru yerine kahve fiyatını yazmış!
Sonuç: “Bugün 2 lot işlemden 1.200 TL kâr ettim, ama 36 latte içmişim gibi hissediyorum.”
---
4. Kadınların Komisyona Yaklaşımı – Empatiyle, Stratejiyle, ve Biraz Alayla
Kadın yatırımcılar bu konuda bambaşkadır.
Onlar komisyonu sadece maliyet olarak görmez; “duygusal yatırımın bedeli” olarak kabul eder.
Zehra mesela, bir gün 3 işlem üst üste stop olunca “Komisyonları bağış gibi düşünmeye başladım, borsa da sonuçta emek istiyor” demişti.
Ama işin ilginci, kadınlar genellikle daha az işlem yaparak daha çok kâr ederler.
Çünkü onlar ekran başında “şimdi alayım mı?” demeden önce, “Bu hissede bir enerji var mı?” diye düşünürler.
Ve işte o enerji, bazen en iyi stratejiden bile güçlü olur.
---
5. Gerçek Verilerle: Komisyonun Psikolojik Etkisi
Borsa İstanbul’un 2024 VİOP verilerine göre, bireysel yatırımcıların işlem hacmi içindeki payı %37’ye ulaştı.
Ama dikkat: Ortalama yatırımcıların kâr oranı %7 iken, ödediği yıllık komisyon oranı %5!
Yani bazı yatırımcılar neredeyse kârlarının %70’ini komisyona veriyor.
Bunu bir arkadaşım şöyle özetlemişti:
> “Biz yatırımcı değil, brokerların gizli sponsoruyuz.”
Bir başka arkadaş ise daha felsefi yaklaştı:
> “Komisyon aslında borsanın ‘yaşam vergisi’. Kazanıyorsan ödersin, kaybediyorsan zaten ödemişsindir.”
---
6. Komisyonu Azaltmanın Mizahi Yolları
Şimdi biraz eğlenelim. Çünkü komisyonla mücadele etmek de sanattır.
İşte forumdaşlardan gelen öneriler:
- “Az işlem, çok sabır” taktiği: “Ne kadar az tıklarsan o kadar az ödersin.”
- “Komisyon orucuna girmek”: Haftada bir gün “Ben işlem açmıyorum” diyerek zihni ve cüzdanı dinlendirmek.
- “Brokerla duygusal ilişki kurma”: “Ne kadar tatlı konuşursa konuşsun, o da senden komisyon alıyor!”
- “Excel’le terapi”: Kâr zarar tablosunu açıp “Bak bakalım, sen kime çalışmışsın?” demek.
---
7. Komisyonun Felsefesi – Küçük Rakam, Büyük Ders
Komisyon aslında bize sabrı, hesap yapmayı ve duyguları yönetmeyi öğretiyor.
Çünkü VİOP dünyası sadece “kazanç” üzerine değil, davranış disiplini üzerine kurulu.
Erkekler genelde “bir formül bulup işi çözerim” diye yaklaşırken, kadınlar “önce ritmi hissedeyim, sonra karar veririm” diyor.
Ve belki de en iyi yatırımcı, bu iki yaklaşımı harmanlayandır:
Stratejik düşünür, ama sezgilerini de dinler.
Yani sevgili forumdaşlar, komisyon aslında bir öğretmendir.
Kimi zaman sabrı, kimi zaman dikkati, kimi zamansa kayıptan bile bir ders çıkarmayı öğretir.
---
8. Forumdaşlara Soru: Sen Komisyona Kaç Kere “Yeter!” Dedim?
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Bir işlem sonrası “Keşke azıcık daha düşük orandan çalışsaydım” dediğiniz oldu mu?
Ya da komisyonları görünce “Ben broker değilim ama komisyonlarla ev geçindiriyorum” diye şaka yaptığınız?
Yoksa siz de mi “Komisyon candır, o olmazsa bu sistem yürümez” diyenlerden misiniz?
Yorumlarda bekliyorum, sevgili forumdaşlar…
Çünkü bence VİOP komisyonu, sadece finansal bir oran değil;
insanın kendi sabrı, disiplini ve mizah anlayışıyla sınavıdır.
Ve unutmayın:
> “Borsada kazananlar, komisyonu düşman değil, hayat dersi olarak görenlerdir.”
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün sizlerle borsanın o mistik ama bir o kadar da mizah dolu köşesine dalıyoruz: VİOP komisyonları!
Evet evet, yanlış duymadınız. Kimine göre “küçük bir kesinti”, kimine göreyse “yatırımcıların gizli düşmanı”!
Ama gelin itiraf edelim: Hepimiz o tabloya bakarken bir kere bile “Ya ben kazandım mı, yoksa komisyonla mı battım?” diye içimizden geçirdik.
Bu yazıda biraz kahkaha, biraz hesap, biraz da “insanlık hali” var. Çünkü VİOP komisyonu sadece matematikle değil, duygularla da hesaplanır.
---
1. VİOP Nedir, Ne Değildir? – Kısaca, Geleceğin Parasıyla Dertleşmek
Önce bir hatırlatma: VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası), aslında geleceği alıp satma sanatı.
Bugün elinde olmayan bir şeyi yarın satmayı vaat ediyorsun.
Yani VİOP, “şimdiden gelecek hakkında karar verip sonra pişman olma platformu” gibi.
Ama işte o işlemlerin gizli bir kahramanı vardır: Komisyon!
Sen alırsın, satarsın, “Oh be kârdayım!” dersin…
Sonra sistem bir bakar:
> “Ohoo, bir dakika dostum! Komisyonu ödedin mi?”
İşte o an, erkek yatırımcılar stratejik hesap makinelerini açar, kadın yatırımcılar ise “Bu kadar uğraştık, bari bir kahve ısmarlayayım kendime,” der.
---
2. Komisyonun Anatomisi – Küçük Görünür, Büyük Isırır
Şimdi gelin işin matematik kısmına bakalım (merak etmeyin, mizah oranı sabit kalacak).
VİOP komisyonu genelde şu formülle hesaplanır:
Komisyon = İşlem Tutarı × Komisyon Oranı × 2
Evet, ×2 çünkü işlem çift yönlüdür: Alırken de ödersin, satarken de!
Bu, “Hem gidiş biletine hem dönüş biletine para alıyoruz,” demenin finansal versiyonu.
Örneğin;
100.000 TL’lik bir işlem yaptınız ve komisyon oranınız %0.005 olsun.
Komisyon = 100.000 × 0.00005 × 2 = 10 TL
“Eee ne var bunda?” diyebilirsiniz.
Ama o 10 TL’yi her işlemde verdiğinizi, günde 20 işlem yaptığınızı, haftada 5 gün işlem açtığınızı düşünün.
Sonra bir bakmışsınız, ay sonunda “kâr değil, komisyon rekoru” kırmışsınız!
---
3. Erkek Mantığıyla Komisyon Hesaplamak – Excel’de Aşk Başkadır
Forumdaki erkek yatırımcıları bilirsiniz, değil mi?
Her şeyin formülü vardır. Her tablo mükemmel düzenlenmiştir.
Ali mesela…
Bir keresinde VİOP komisyonlarını hesaplamak için öyle bir Excel hazırlamış ki NASA görse “Bu veriyi uzaya gönderelim” der.
Formüller, makrolar, pivot tablolar...
Ama Ali’nin fark etmediği bir şey vardı:
Yanlış hücreye dolar kuru yerine kahve fiyatını yazmış!
Sonuç: “Bugün 2 lot işlemden 1.200 TL kâr ettim, ama 36 latte içmişim gibi hissediyorum.”
---
4. Kadınların Komisyona Yaklaşımı – Empatiyle, Stratejiyle, ve Biraz Alayla
Kadın yatırımcılar bu konuda bambaşkadır.
Onlar komisyonu sadece maliyet olarak görmez; “duygusal yatırımın bedeli” olarak kabul eder.
Zehra mesela, bir gün 3 işlem üst üste stop olunca “Komisyonları bağış gibi düşünmeye başladım, borsa da sonuçta emek istiyor” demişti.
Ama işin ilginci, kadınlar genellikle daha az işlem yaparak daha çok kâr ederler.
Çünkü onlar ekran başında “şimdi alayım mı?” demeden önce, “Bu hissede bir enerji var mı?” diye düşünürler.
Ve işte o enerji, bazen en iyi stratejiden bile güçlü olur.
---
5. Gerçek Verilerle: Komisyonun Psikolojik Etkisi
Borsa İstanbul’un 2024 VİOP verilerine göre, bireysel yatırımcıların işlem hacmi içindeki payı %37’ye ulaştı.
Ama dikkat: Ortalama yatırımcıların kâr oranı %7 iken, ödediği yıllık komisyon oranı %5!
Yani bazı yatırımcılar neredeyse kârlarının %70’ini komisyona veriyor.
Bunu bir arkadaşım şöyle özetlemişti:
> “Biz yatırımcı değil, brokerların gizli sponsoruyuz.”
Bir başka arkadaş ise daha felsefi yaklaştı:
> “Komisyon aslında borsanın ‘yaşam vergisi’. Kazanıyorsan ödersin, kaybediyorsan zaten ödemişsindir.”
---
6. Komisyonu Azaltmanın Mizahi Yolları
Şimdi biraz eğlenelim. Çünkü komisyonla mücadele etmek de sanattır.
İşte forumdaşlardan gelen öneriler:
- “Az işlem, çok sabır” taktiği: “Ne kadar az tıklarsan o kadar az ödersin.”
- “Komisyon orucuna girmek”: Haftada bir gün “Ben işlem açmıyorum” diyerek zihni ve cüzdanı dinlendirmek.
- “Brokerla duygusal ilişki kurma”: “Ne kadar tatlı konuşursa konuşsun, o da senden komisyon alıyor!”
- “Excel’le terapi”: Kâr zarar tablosunu açıp “Bak bakalım, sen kime çalışmışsın?” demek.
---
7. Komisyonun Felsefesi – Küçük Rakam, Büyük Ders
Komisyon aslında bize sabrı, hesap yapmayı ve duyguları yönetmeyi öğretiyor.
Çünkü VİOP dünyası sadece “kazanç” üzerine değil, davranış disiplini üzerine kurulu.
Erkekler genelde “bir formül bulup işi çözerim” diye yaklaşırken, kadınlar “önce ritmi hissedeyim, sonra karar veririm” diyor.
Ve belki de en iyi yatırımcı, bu iki yaklaşımı harmanlayandır:
Stratejik düşünür, ama sezgilerini de dinler.
Yani sevgili forumdaşlar, komisyon aslında bir öğretmendir.
Kimi zaman sabrı, kimi zaman dikkati, kimi zamansa kayıptan bile bir ders çıkarmayı öğretir.
---
8. Forumdaşlara Soru: Sen Komisyona Kaç Kere “Yeter!” Dedim?
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Bir işlem sonrası “Keşke azıcık daha düşük orandan çalışsaydım” dediğiniz oldu mu?
Ya da komisyonları görünce “Ben broker değilim ama komisyonlarla ev geçindiriyorum” diye şaka yaptığınız?
Yoksa siz de mi “Komisyon candır, o olmazsa bu sistem yürümez” diyenlerden misiniz?
Yorumlarda bekliyorum, sevgili forumdaşlar…
Çünkü bence VİOP komisyonu, sadece finansal bir oran değil;
insanın kendi sabrı, disiplini ve mizah anlayışıyla sınavıdır.
Ve unutmayın:
> “Borsada kazananlar, komisyonu düşman değil, hayat dersi olarak görenlerdir.”